Indien 2012

No Chicken Travel proudly presents: Tigersafari i Indien

Indien 2012 Ingvar 885 kopiera kopiera

I Indien finns det 45 nationalparker som ingår i projekt Tiger med totalt cirka 1550 tigrar. Vi besöker fem av dessa parker under vår rundresa i Indien. Men det är inte bara bengalisk tiger vi letar efter. I Corbett-parken ser vi vilda elefanter och gaivaler (fiskätande krokodil), i Ranthambore letar vi tiger och leopard,          i Pench finns det nilgaiantiloper och flygekorrar, i Bandhavgarh den sällsynta barasinghahjorten samt gauren (världens största oxdjur), i Kanha finns dholen (en sällsynt indisk vildhund) och massvis med rovfåglar… Vi missar förstås inte heller Indiens största sevärdhet Taj Mahal och det hotell i Agra som räknas som ett av de bästa i Asien.

Vi är som vanligt ett litet och naturintresserat sällskap som reser ihop. Tågresor och landtransporter med minibuss gör att vi kommer väldigt nära det folkliga Indien som finns utanför storstäderna. På kvällarna delar vi dagens upplevelser vid gemensamma måltider. Resorna mellan nationalparkerna genomförs på bekvämast möjliga sätt, vi bor bra och äter gott. Vis av erfarenhet blir dagens program dock inte alltid som planerat. Garanterat inget charterstuk…

rajaRajastan Indien 2005

Dag 1. Flyg från Göteborg / Köpenhamn / Stockholm till New Delhi. Inkvartering på fyrstjärniga Oberoi Maidens, ett av Delhis äldre hotell som vi valt för sin koloniala charm.

Dag 2. Efter frukost startar vi från New Delhi med jeep mot Corbett nationalpark vid Himalayabergens fot. Jim Corbett dödade i början av 1900-talet flera människoätande tigrar och leoparder i Indien. Han övergick senare till att värna om miljön och gick över från gevär till kamera istället. 1957 uppkallades Corbett nationalpark efter honom. Här, i den kanske mest kända nationalparken i Indien, finns inte bara bengalisk tiger utan även leopard, björn, vildhund och andra små kattdjur. Så skilda djur som piggsvin, vilda elefanter och krokodiler samsas med apor. Incheckning på Corbett Hideway Resort.

Dag 3. På morgonen startar vi tidigt på vår första safari. Vi har en jeep med chaufför och en guide för vårt sällskap under alla safariturer. Här har jag lagt in en elefantsafari, eftersom chansen att komma riktigt nära eventuella tigrar ökar på en elefantrygg. Tillbaka till vårt hotell för frukost och vila inför kvällssafarin. Övernattning på Corbett Hideway Resort.

Dag 4. Ny morgonsafari med jeep. Efter frukost kör vi tillbaka till Delhi. Oberoi Maidens superior room.

Dag 5. Sightseeing med halvdagstur i Old Delhi. Vi besöker berömda byggnadsverk som exempelvis Jama moskén, Indiens största moské i den gamla stadsdelen, men vi fascineras också av folklivet i denna jättestad. Den fantastiska marknaden Chandi Chowk hinner vi också med.

Dag 6. Morgon- och kvällssafari i Ranthambore nationalpark. Parken gränsar till Rajastan och består av 400 kvadratkilometer fredad natur . Parken ligger inbäddad mellan bergen Ran och Thanbhore. Genom sin glesa vegetation anses Ranthambore vara ett av de bästa ställen för att se tiger. Här finns mycket hjortar vilket attraherar såväl tiger som leopard. Det finns ett antal mindre vattenhål och en större sjö där djuren samlas för att dricka. Tiger samsas med hyena, schakal och björn. Många olika rovfåglar finns också representerade här.

Dag 7. Tidigt på morgonen lämnar vi parken och tar tåget en kort sträcka för att sedan byta till buss som tar oss till Agra. På vägen dit besöker vi Fatehpur Sikri som tillhör Indiens världsarv. Här finns skulpturer av enastående slag och en helig moské i vit marmor som pilgrimer vallfärdar till. Incheckning på Oberoi Amar Vilas.

iden

På eftermiddagen besöker vi Taj Mahal, ett av världens sju underverk som man bara måste ha upplevt. Kärlekshistorian mellan Shah Jahan och hans fru Mumtaz Mahal berättar säkert guiden om.

Vårt hotell i Agra är rankat som ett av de absolut bästa i Asien. Det ligger endast 600 meter från Taj Mahal. På kvällen är det bokat på hotellets fashionabla restaurang där vi avnjuter en delikat middag med utsikt över Taj Mahal.

Dag 8. Efter ett dopp i poolen nedan (?) och frukost är det sightseeing i Agra .

Här finns det Röda fortet som byggdes på 500-talet av Mughal och anses vara denna tidsperiods förnämsta arkitektur. På eftermiddagen lämnar vi Agra för transfer till järnvägsstationen där vi tar nattåget till Umaria.

Dag 9. Från Umaria reser vi till Bandhavgarh nationalpark ungefär 1,5 timmas bilresa. Denna park är ganska liten, men eftersom det är en av de bästa parkerna om man vill se tiger är den också mycket välbesökt. Viss trängsel mellan jeeparna sålunda. Vi hinner med en kvällssafari och åker då runt bland salskog och ängsmarker där det är gott om axis- och sambarhjortar samt vildsvin. Även här har vi möjlighet till elefantsafari för att se tiger på nära håll.

Dag 10. Morgon- och kvällssafari. På eftermiddagen besöker vi ett fort som tronar 811 meter över havet på ett högt berg inne i parken. Det är med viss möda som jeepen klarar att ta sig upp. Vi har ordnat tillstånd för detta eftersom bara vissa förare får köra här. Vi njuter av utsikten och beskådar ruinerna av ett gammalt palats. Högt ovanför kretsar gamar och örnar.

Dag 11. Efter morgonsafari tar vi jeepen och kör cirka sex timmar till Kanha nationalpark. Det är bara 26 mil dit, men vägarna är inte alltid så bra. Vi får skåda människorna på landsbygden i Indien under tiden.

Efter ankomst checkar vi in på Tuli Tiger Resort. Killen på fotot nedan var dörrvakt på ett hotell på en annan Indienresa vi gjorde.

Dag 12. Morgon- och kvällssafari i Kanha nationalpark. En av Indiens äldsta nationalparker och 10 kvadratmil stor. Centrala högplatån omges av lummiga salträdskogar och bambusnår. Här finns barasinghan , storlek som en kronhjort, vilken nästan bara finns här. En gaur, 1200 kg tung, kan vi också fotografera. Gauern är utnämnd till världens största oxdjur och vandrar omkring i dessa vackra omgivningar. Kanha är kanske tigerns starkaste fäste i Indien.

Dag 13. Morgonsafari. Måhända det blir idag som vi ser den sällsynta indiska vildhunden – Dholen. Rhesusapor, minervauggla och langurer är lättare att finna.

Vi lämnar Kanha på morgonen efter safarin och kör vidare till Pench nationalpark. Check in på Tuli Tiger Corridor .

Dag 14. Pench nationalpark. Morgon- och kvällssafari. Det här är en relativt nybildad park och den sista på vår resa. Den är känd som den plats där Rudyurd Kiplings ”Djungelboken ” utspelar sig. Den är också känd för att man med lite tur kan se leopard bland klipporna vid vattenhålen. Vi koncentrerar oss därför på att hitta detta svårspårade djur. Parken består till stor del av teakskog. Kuperat och torrt. Här finns nilgaiantiloper med skruvade horn, schakaler och vildsvin. Raquet Tailed Drongo är en underlig fågel som lever här. Det finns även indisk blåkråka och påfåglar i massor.

Dag 15. Morgonsafari i Pench. Efter utcheckning från hotellet kör vi till Nagpur där vi tar kvällsflyget till Mumbai ( Bombay). Nattflyg tillbaka till Sverige.

Fyra av Indiens big five (tiger, indisk elefant, leopard, pansarnoshörning och gaur) är vårt mål på resan. För att se den femte på listan – pansarnoshörning hade vi behövt besöka Chitwa nationalpark i norra Indien. Läppbjörn, gaival och många andra slags djur hoppas vi också på.

Avresa lördag 11.2.2012 med Lufthansa. Hemkomst söndag 26.2.2012.

101_0153

I resans pris ingår:

 • Flyg Sverige- Indien t.o.r.
 • Inrikesflyg Nagpur- Mumbai
 • Hotell del i dubbelrum inklusive frukost (13 nätter + en natt på tåg i sovvagn )
 • Helpension under hela resan
 • All transfer flygplats- hotell- järnvägsstation
 • Luftkonditionerad mini buss för övriga transporter
 • Tåg luftkonditionerad vagn sittplats Ranthambore /Bharatpur
 • Tåg luftkonditionerad sovvagn Agra /Umaria
 • Lokal engelskspråkig guide inklusive naturguider under resan
 • Inträdesavgifter till alla monument och parker
 • Statlig skatt på hela resan
 • Totalt 15 djungel safaris
 • 2 elefant safaris i Corbett respektive Bandhavgarh (beror på tillgänglighet på elefanter ). Kan ej förbokas.
 • Svensk färdledare

Följande ingår ej:

 • Dricks till bärare, guider, chaufförer och serveringspersonal
 • Visumavgift
 • Flygplatsskatter
 • Dryck till måltider

Pris 45 000 kr/person. Singelrumstillägg 10 000 kr.