Petra 2013

No Chicken Travel proudly presents: Petra i Jordanien

petra-376207_1280

Petra – världsarvet från Unescos lista och nu uppsatt på listan över världens sju underverk.

Vi kombinerar en historisk resa genom Jordanien bland annat till Mount Nebo där Moses blev begravd med sightseeing av de storslagna romerska lämningar som finns i landet vilka står i kontrast med huvudstaden Ammans muslimska helgedomar.

Boendet varierar vi med de allra bästa hotellen i Jordanien och en natt sover vi till och med i bekväma tält hos beduiner ute i öknen.

Vi badar i Döda havet och kombinerar detta också med badsemester i Aqaba-viken där snorkling och dykning anses vara bland det bästa i världen.

Resan genomförs som alltid i ett litet sällskap med guidning varje dag. Luncher och middagar äter vi tillsammans .


 Program:

Dag 1. 26.4.2013. Kvällsflyg Göteborg- Amman. Transfer till hotell.

Dag 2. Förmiddagen till eventuella strövtåg i Amman. Efter lunch besöker vi fortet i Ajlun med sin fantastiska utsikt över Jordan dalen. Vi fortsätter sedan till Jerash, en av de mest välbevarade grekisk-romerska städerna i Mellersta östern.

Dag 3. En heldagsutflykt genom det som kallas the King´s Highway, som i dag leder från Jordaniens huvudstad Amman ned till Aqaba-viken och som en gång var en del av den gamla sidenvägen. Vi besöker Madaba som också beskrivs som mosaikstaden och fortsätter till klostret i Nebo där Moses är begravd. Via dalgången Wadi Mujib till Kerak med sitt slott från bysantinsk tidsålder fortsätter vi söderut till Petra.

mosaic-957543_1280

Dag 4. Vi startar besöket i Petra på morgonen genom att rida (!) in till den forna huvudstaden för nabatéerna från 500-talet före Kristus. Staden hade sin höjdpunkt omkring år 0 för att efter1200-talet helt falla i glömska. Bedriften att i Petra hugga ut alla dessa tempel direkt ur klippan samsas med en annan bedrift nämligen att nabatéerna här lyckades skapa en artificiell oas genom att få fram vatten till denna stad som ju ligger i öknen.

petra-3011_1920

På kvällen återvänder vi till Petra för att i skenet av stearinljus och till musik skåda detta underverk en sista gång.

När Petra stod på topp århundradena kring Kristi födelse hade det närmare 3 000 invånare. De levde gott på att beskatta allt gods handelskaravanerna förde med sig i utbyte mot skydd och vatten. Nabatéerna hade insett att detta var ett betydligt enklare och behagligare sätt att skaffa sig rikedomar på än att som tidigare ha Petra som utgångspunkt för plundringståg mot förbipasserande karavaner.

Men det är främst nabatéernas hantverksskicklighet och ingenjörskonst som imponerar. Hur kunde de bygga allt detta? Alla storslagna tempel, kungliga gravar, gravstenar, kolonner, vattenkanaler, bad, monumentala trappor, stora och små hus, marknadsplatser, stenlagda gator, offerplatser. Och amfiteatern uthuggen i sten med plats för tusentals åskådare!

Fasaderna till gravarna och templen är kolossala och med sina ornament, kupoler och figurer ett under av konstnärlig skönhet. Tidens gång och naturens krafter har naturligtvis tagit sin tribut men förvånansvärt mycket finns kvar än i dag. Fasaderna mejslades fram direkt ur de relativt mjuka och färgsprakande bergväggarna. Det fanns inget utrymme för något som helst misstag, ett sådant skulle inte gå att reparera. Hur det varit möjligt att bygga detta är det ännu ingen som lyckats förklara.

 

Det var först år 1812 som Petra kom till västvärldens kännedom. Den schweiziske upptäcktsresanden Johann Burckhardt lyckades då genom list ta sig in i Petra och kunde därefter berätta om den mystiska staden han hade hört talas om under sina resor i arabvärlden.

Dag 5. Efter frukost fortsätter vi till Beida också känt som lilla Petra- orten där nabatéerna underhöll sina gäster. Vi fortsätter sedan till öknen i Wadi Rum som är Jordaniens största öken och ett mycket spektakulärt resmål.

En tur med fyrhjulsdriva jeepar står på programmet på eftermiddagen tills solen går ned i ökenlandskapet. Vi dricker sedan en kopp te och njuter av stillheten innan vi fortsätter till våra tält där vi får äta en traditionell middag hos beduinerna för att sedan slumra in under öknens stjärnhimmel.

Dag 6. På morgonen lämnar vi beduintälten och fortsätter söderut till havet vid Aqaba -viken. Sol och bad.

p5Vårt hotell i Aqaba Intercontinental

 Dag 7. Aqaba. Sol och bad. Möjlighet finns till snorkling och dykning. Skulle det finnas intresse kan vi ordna dykningsutflykt med lokala arrangörer och vi kan även vid större grupper ta med egen svensk dykinstruktör för dykning dag 6-8.

Dag 8. Efter lunch transfer till Bethany och vidare till Döda havet. Stranden på hotellet nedan ser väl ok ut?

p6Vårt hotell Moevenpick Resort Dead Sea

Dag 9. Efter lunch transfer till Amman där vi besöker den Romerska teatern, Citadellet och Umayyad Palatset. Strövtåg i gamla staden för eventuell shopping

Dag 10. Flyg hem till Sverige.

Resan går av stapeln 26.4 – 5.5.2013. Detta innebär att vi inkluderar både Valborgsmässoaftonen och Första maj i resan – dagar då många ändå är lediga.


 I priset 24000 kr ingår:

  • Flyg Göteborg – Amman t.o.r.
  • Hotell fyr- eller femstjärniga under hela vistelsen
  • Helpension – frukost samt 8 luncher och 8 middagar
  • All guidning enligt program
  • Inträde till samtliga platser under programmet
  • Hästridning in till Petra
  • All transfer i luftkonditionerat fordon
  • Tur med fyrhjulsdriven jeep i Wadi Rum
  • Bärare på flygplatsen
  • Svensk färdledare

petra-3010_1920