FDI i Shanghai 2020 -med extraresa till Yunnan

Sh1

I början av september 2020 går den årliga FDI-konferensen av stapeln i Shanghai, Kina. Konferensen vänder sig till hela teamet med tandläkare inklusive assisterande och administrativ personal som är välkomna att medverka. Utöver föreläsningar finns en stor dentalutställning. FDI är som en större internationell Riksstämma.

Till dem som har deltagit i de senaste årens FDI-resor som NCTravel arrangerat till Singapore 2009, Salvador i Brasilien 2010, Hongkong 2012, Istanbul 2013, Bangkok 2015, Madrid 2017 och Buenos Aires 2018 så gör vi årets resa på samma sätt som vi brukar. Vi blir ett mindre sällskap som reser tillsammans och umgås mycket samt äter gemensamma middagar om man så önskar. Vi lär känna Kina och varandra ganska väl under dessa dagar.

I Shanghai bor vi på femstjärniga hotellet Hyatt on The Bund med River View King-rum.

Sh2
River View King room

The Bund var den berömda kilometerlånga gatan på 1920- och 30-talet med sina stora handelshus och banker. Vårt fashionabla hotell har ett perfekt läge för att uppleva det moderna Shanghai med sitt stora utbud av kvällsnöjen och shopping. Den mest kända gatan är Nanjing Road där allt verkar finnas. Men vi kommer också att få mer genuina kulturella kinesiska upplevelser t.ex. den gamla delen av staden med Yu trädgården från 1559 och Yuyuan marknaden. Vi blandar också vår sightseeing med ett besök på Shanghai World Financial Center, världens nionde högsta byggnad med sina 494 meter, och med en promenad på dess bro av glas på den hundrade våningen. Traditionell kinesisk middag på Pekinganka och en show med världsberömd kinesisk akrobatik ingår också i programmet liksom utflykten till Suzhou.

sh3
Suzhous vackra kanaler

Suzhou, känt för sitt fina siden, ligger bara en och en halv timmas bilresa bort, men är en helt annan värld än den pulserande storstaden. Suzhou är känd för sina vackra kanaler och trädgårdar. Ett kinesiskt ordspråk säger:

” Trädgårdar syd om floden Yangtze är bäst i världen, Suzhous trädgårdar är bäst bland dem ”.

Här färdas vi på kanaler i båtar som rors av rorgängare som man gjorde förr i tiden i Kina. I den gamla staden med sina traditionella bostäder- hutonger- åker vi cykelriksha.

Om man inte väljer att flyga hem igen efter dessa inledande dagar i Shanghai har jag satt ihop ett resepaket till den mest natursköna delen av Kina nämligen Yunnan! Hela resan bor vi på bekväma femstjärniga hotell och varje dag har vi ett gediget utflyktsprogram med engelsktalande guide. För alla längre etapper reser vi med flyg och övriga resor sker i privata luftkonditionerade minibussar med licensierade förare. Allt som nämnts i programmet ingår liksom inträdesbiljetter och en hel del luncher och middagar.

Yunnan ligger i sydvästra delen av Kina och kombinerar otroliga naturupplevelser med möjligheter att möta fascinerande etniska minoritetsfolk av olika slag utefter resan. Den tibetanska högplatån gränsar i nordväst, tropisk regnskog finns i syd. Mäktiga floder som Mekong och Yangtze korsar de centrala delarna av provinsen. En tredjedel av Kinas minoritetsfolk lever här och Yunnan har mycket gemensamt med sina grannländer Laos, Vietnam och Myanmar( Burma ).

I provinsens huvudort Kunming finns magnifika stenformationer såsom Stenskogen.

Svartbjörnar och snöleoparder rör sig i naturen. Dali är hemort för Bai-folket och ännu mera norrut finns Lijang, huvudort för det gamla kungariket Naxi, med sina kullerstensgator och speciella arkitektur. Lijang är uppfört på UNESCO:s världsarvslista. Tigersprångsklyftan döljer en av världens djupaste raviner och i Zhangjiajie nationalpark ligger ”Avatarbergen”. Yunnan är ett av Kinas mäktigaste och märkligaste områden!

Program i Yunnan:

4.9. Vi lämnar Shanghai och flyger till Dali som ligger i västra delen av provinsen Yunnan vid Erhai-sjön. Staden som är omgiven av bergskedjor på tre sidor drar till sig många turister som vill promenera genom den gamla staden med dess kullerstensbelagda gator, smala gränder och pittoreska tehus, souveniraffärer och traditionella massageställen.

Eftermiddagen är fri för strövtåg i den gamla staden.

sh4
Dali

5.9. Vi kör igång med att testa tai-chi, den uråldriga kinesiska motionsgymnastiken. Väl uppvärmda fortsätter vi med en cykeltur på landsbygden till den lilla byn Xizhou där Bai-folket, ett av Kinas alla minoritetsfolk lever. Några av världens bästa téer odlas i Yunnan så en teceremoni väntar oss med tre te-varianter bittert, sött och eftersmak(?) och sedan blir det lunch i byn. Här besöker vi även de tre pagoderna byggda på 800-talet vid kanten av det buddistiska klostret Chongshen.

sh5
Bai-folk

6.9. I dag är det dags för en båtutflykt på Erhai-sjön. Här förekommer fortfarande fiske med skarv där fiskarna har tränat fåglarna att fånga fisk. Efteråt kör vi upp till Lijiang , kallad Österns Venedig, där det bor 22 olika minoritetsfolk. I staden finns kullerstensgator, små porlande kanaler och gamla byggnader och staden anses vara en sevärdhet i världsklass. Uppe på Lejonberget som ligger inne i den gamla delen av staden får vi en överblick över området och i fjärran de mäktiga Jadedrakens berg klädda i snö.

sh7
Lijiang

7.9. Vi besöker Svarta Drakens damm som är en av Kinas mest kända vattenträdgårdar och inne i parken finns Naxi Dongba- muséet där det förvaras några av världens äldsta hieroglyfer. Naxi är ett minoritetsfolk som lever runt sjön här. De är animister och lever i harmoni med naturen. Vi studerar deras matlagning och får också chans att äta lunch hos dem.

sh8
Naxi -folk
sh9
Lijiang -Svarta Drakens damm

8.9. Tidigt på morgonen bär det iväg längs med Yangtze flodens dalgång. Yangtze är Kinas längsta flod och den tredje längsta i världen. Den mynnar ut vid Shanghai i Östkinesiska havet. På vår väg till Shangri-la skall vi se Tigersprångsravinen, den djupaste ravinen i världen mellan 2500 och 3000 m djup, belägen 9 mil norr om Lijiang. Legenden säger att en tiger undkom sina jägare genom att hoppa över ravinen på dess smalaste ställe. Bergstopparna runt ravinen är på 5000 meter.

sh10
Tigersprångsravinen

På vägen till Shangri-la besöker vi en by med Yi-folket. Upp emot 3 miljoner av detta folk lever i Yunnan. Shangri-la betyder ”solen och månen i hjärtat” på tibetanska och staden gränsar också till Tibet. Den har fått sitt namn efter romanen Lost Horizon av James Hilton skriven på 30-talet där detta drömland existerar. Stadens tidigare namn var Zhongdian.

sh11
Ung flicka från Yi-folket

9.9. Pudacuo nationalpark står på programmet idag. Efter besök vid Shudosjön, 3075 meter djup med kristallklart vatten, ser vi det tibetanska klostret Songzanlin byggt 1679. Det är det största tibetansk buddistiska klostret i Yunnan och hem för den levande buddan och kallas också lilla Potala palatset efter sin förebild i Lhasa. På kvällen besöker vi en tibetansk familj i deras hem.

sh12
Songzanlin-klostret
sh13
Tibetanska munkar vid Songzanlin

10.9. Flyg till Kunming huvudstaden i Yunnan belägen 2000 meter över havet. Kunming kallas den eviga vårens stad på grund av dess behagliga klimat. Yunnanprovinsens kök är en skattkammare och efter en lunch på Yunnan nudlar åker vi till the West Hill och Drak -passet. Efter en åktur med kabinbana upp till toppen av berget kan man hänföras av en enastående utsikt.

11.9. Kunming är mest känt för sin märkliga stenskog. Skogen är en förunderlig kastformation där höga berg som ser ut som stalagmiter växer upp från marken.

sh14

Efter denna upplevelse åker vi till flygplatsen för flyget till Zhangjiajie.

12.9. Hela dagen använder vi till att besöka sevärdheter i Zhiangjiajie National Forest Park. Här får man inte köra med egen bil för sightseeing utan det är parkens shuttle buss som gäller. Det är alltid mycket turister i denna berömda nationalpark så guiden avgör i vilken ordning vi ser de olika sevärdheterna. Inspirationen till sciencefiction-filmen Avatar med sina dimhöljda berg som Halleluja-bergen kommer från de Himmelska pelarna i nationalparken.

sh15
Zhiangjiajie National Forest Park
sh16
Tianmen-berget

13.9 Idag tar vi den trettio minuter långa kabinliften till Tianmen- berget. Här kan man ta en promenad på glasbroarna efter bergskanten med garanterad pulshöjare. Om man vågar!

sh17

Efter turen körs vi till flygplatsen för flyg tillbaka till Shanghai. En sista utekväll i storstaden kanske med alla sina restauranger och nattklubbar?

14.9. Hela dagen fri i Shanghai. Sent på kvällen avresa till Skandinavien.


Program i Shanghai i samband med FDI- konferensen:

31.8.2020 Avresa från Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn. Från övriga orter kan anslutningsflyg ordnas.

1.9 Ankomst Shanghai. Transfer till hotellet. På eftermiddagen stadsrundtur Shanghai.

1.9-4.9 FDI konferensen pågår.

2.9 På eftermiddagen sightseeing Shanghai och till kvällen blir det middag med Pekinganka.

3.9 Utflykt Suzhou med sightseeing. På kvällen akrobatföreställning.

4.9 Avresa Shanghai för vidare färd till Yunnan. Se progam.


Vad som ingår i resan till Shanghai och Yunnan:

 • Flyg Skandinavien- Shanghai tur och retur.
 • Flyg Shanghai- Dali
 • Flyg Shangri-la – Kunming
 • Flyg Kunming- Zhangjiajie
 • Flyg Zhangjiajie- Shanghai
 • All transfer flygplatser till hotell tur och retur
 • Del i dubbelrum inklusive frukost på Hyatt on the Bund, River View Room totalt fyra nätter.
 • Del i dubbelrum på femstjärniga hotell inklusive frukost på alla orter vi besöker totalt 13 nätter inklusive Shanghai.
 • Sightseeing Shanghai med Yu trädgården och Yuyuan marknaden med guide.
 • Sightseeing Shanghai Museum, the Bund, Shanghai World Financial Center. Middag med Pekinganka.
 • Utflykt till Suzhou med sightseeing. Akrobatföreställning på kvällen.
 • Sightseeing Yunnan enligt hela programmet ovan.
 • Totalt 8 luncher och 2 middagar under resan
 • Svensk färdledare.

Vad som inte ingår i resans pris 55000 kr:

 • Dricks till hotellpersonal, bärare, guider etc.
 • Dryck till måltider i programmet.
 • Visumansökan till Kina.
 • Avgift FDI.

Singeltillägg: 13500 kr


Bindande anmälan genom att betala 15 000 kr till bankgiro 743-3980 senast 29.2.2020. Slutbetalning 30 dagar innan avresa.

På inbetalningen skriver du resenärens namn exakt som det står i passet och skriv vilken resa det gäller.

Enligt resegarantilagen har NCTravel ställt erforderliga garantier till Kammarkollegiet.

Vid eventuella återbud återfås inbetalade pengar förutsatt att kostnader ej debiteras arrangören av exempelvis agent, flygbolag, hotell etc. I sådana fall får resenären stå för dessa kostnader. Teckna gärna en separat reseförsäkring hos Europeiska försäkringsbolaget eller motsvarande!

Ingvar Schützer

NCTravel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s